![](/media/lib/486/n-kawaczekolada-2b78ce92585c2b5e28e2bfc1d31495ce.jpg)
Geny łączą zamiłowanie do czarnej kawy z miłością do ciemnej czekolady
13 stycznia 2022, 05:47Przeprowadzone na Northwestern University badania dowodzą, że osoby lubiące czarną kawę lubią również ciemną (gorzką) czekoladę, a zamiłowanie to jest warunkowane genetycznie. Uczeni odkryli, że osoby posiadające wariant genu odpowiadającego za szybszy metabolizm kofeiny wolą bardziej gorzką, czarną kawę. Ten sam wariant genetyczny znaleziono u ludzi, który wolą ciemną czekoladę od mlecznej.
![](/media/lib/538/n-psyjedzenie-743bb9a3822f898655bf79b0b36f2bb3.jpg)
Psy mają mniej problemów, gdy jedzą nieprzetworzoną żywność i reszki z ludzkiego stołu
17 lutego 2023, 12:04Podawanie szczeniętom i młodym psom suchej karmy znacząco zwiększa ryzyko rozwinięcia się u nich w późniejszym życiu chronicznych enteropatii, czyli przewlekłych chorób jelit, ostrzegają naukowcy z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu w Helsinkach. Równie zgubny wpływ na jelita mają przekąski czy gryzaki z wysuszonych skór zwierzęcych.
LSD na uzależnienie od alkoholu
9 października 2006, 06:22Naukowcy z University of Alabama wskazują na użyteczność LSD w leczeniu... alkoholizmu. Doktor Erika Dyck, która zajmuje się historią medycyny, opublikowała ostatnio artykuł na temat serii eksperymentów, przeprowadzonych przez psychiatrów z Saskatchewan w latach 50. i 60.
![Molekuła organiczna pomiędzy nanocząsteczkami złota© Ben Utley](/media/lib/2/1171727445_563649-9186760beb9572c8dbc571ff4cfadecb.jpeg)
Czas taniej energii?
17 lutego 2007, 15:33Naukowcom udało się opracował nową metodę uzyskiwania energii elektrycznej. Wyprodukowali ją z ciepła, dzięki umieszczeniu molekuł organicznych pomiędzy nanocząsteczki metalu.
![](/media/lib/13/1186050703_010533-69dff415c004b1d1efb0eb048498f237.jpeg)
Gdy jest gorąco, wzrasta liczba samobójstw
2 sierpnia 2007, 10:17Chłodne i deszczowe lato nie należy do przyjemności, jeśli jednak wziąć pod uwagę ostatnie doniesienia psychiatrów, lepiej, by nie było zbyt gorąco. Okazuje się bowiem, że gdy wzrasta temperatura, wzrasta też liczba popełnianych samobójstw.
![Uprażona kawa](/media/lib/19/1197300853_594322-bb7ae7d73c9cbe10b73c1355d6d6b3c6.jpeg)
Wyszczuplająca kofeina
10 grudnia 2007, 15:28O kofeinie mówiło się i mówi bardzo wiele. Nie brakuje też badań nad jej oddziaływaniem na organizm. Ostatnio okazało się, że pozwala ona... wysmuklić uda. Tym razem nie chodzi, oczywiście, o kofeinę z napojów, ale wcieraną w skórę wraz z kremami (Journal of Cosmetic Dermatology).
![](/media/lib/25/1205755486_980773-a63838ef467343b3ac03f9b3669846bd.jpeg)
Migrowaliśmy dwukrotnie
17 marca 2008, 12:00Do tej pory uważano, że człowiek współczesny opuścił Afrykę jakieś 50 tysięcy lat temu. Teraz okazuje się, że to nie pierwsza fala migracji. Kolejne 50 tys. lat wcześniej z Czarnego Lądu wyemigrowała mniejsza grupa, będąca najprawdopodobniej podgatunkiem Homo sapiens sapiens (Journal of Human Evolution).
![](/media/lib/20/1199711462_705736-4ab273a418439b4751b5493bf32f6b5f.jpeg)
Znów pozytywnie o czerwonym winie
7 lipca 2008, 08:38Badacze z amerykańskiego Narodowego Instytutu Starzenia (NIA, National Institute of Aging) oraz Szkoły Medycznej Uniwersytetu Harvarda informują, że resweratrol, naturalny składnik zawarty m.in. w czerwonym winie, zmniejsza intensywność niekorzystnych zjawisk związanych ze starzeniem
![](/media/lib/29/depresja-w-pracy-803ffcfd3ff5fa2251d7707741ee0a21.jpg)
Wyuczona zaradność
10 października 2008, 10:27Mózg można wytrenować, by wytwarzał substancje antydepresyjne, stykając się z określonym bodźcem. Dotyczy to nie tylko zwierząt, ale i ludzi, w przypadku których działają np. muzyka, medytacja czy zwykła wycieczka w ulubione miejsce (Neuron).
![© daaynoslicencja: Creative Commons](/media/lib/17/1194950761_271158-0d44cebe4c82407678de06f71318335c.jpeg)
Blokuje przerzuty i zwalcza... zmarszczki
12 lutego 2009, 04:46Jedno z białek zaangażowanych w tworzenie przerzutów nowotworowych ma także istotny udział w... powstawaniu zmarszczek. O zaskakującym odkryciu informują specjaliści z Berkeley Lab oraz University of Western Ontario.